CHINT
KAPAT

Pano Termostatı Nedir? Nasıl Çalışır? Neden Kullanılır?

Pano Termostatı Nedir?

Bir elektrik panelinin içindeki ısıyı ve nemi düzenlemek için kullanılan arabirim iklimlendirme elemanına pano termostatı denir. Bu cihaz kullanılarak pano içerisindeki optimum çalışma koşulları sağlanmış olur. Cihazın üzerindeki sıcaklık ayar potansiyometreleri yardımıyla sıcaklık ayarlanır ve bu değer dışına çıkıldığında kontak çıkışı verir.

Bir elektrik panosunun mevcut iç ısısı ile dış ortam sıcaklığı ile dengeli olduğu zamanlarda panoların içerisindeki komponentler sorunsuz olarak çalışır. Her elektriksel elemanın belli çalışma aralıkları vardır. Örneğin bir kontaktörün -10 ile +50 derecede tam verimde çalıştığını düşünelim. Eğer bu sıcaklık değerleri aşılırsa kontaktör tam verimde çalışmaz. Güç düşümüne uğrayabilir veya daha da kötüsü kullanılamayacak hale gelebilir.

Dış iklim şartları değiştiğinde, pano içinde oluşan ısı ile dışarıda oluşan ısı arasındaki fark panolarda bağıl nem oluşumuna neden olur. Bağıl nem, pano içi elemanların yüzeyinde ve içinde buğulanma ve yoğunlaşma oluşturur. Bu da, cihazları arızalandırır.

Pano termostatı panonun yerleştirildiği ortama göre kullanılır. Panel, bir atık su tesisinde olduğu gibi sıcak bir kontrol odasına yerleştirilecekse, muhafazadaki bileşenlerin bütünlüğünü korumak için ortam sıcaklığı ve nem dikkate alınır. Ayrıca, panele güç verildiğinde, bileşenlerin kendileri de ısı üretir. Bunları güvenli bir çalışma aralığında tutmak için serin kaldıklarından emin olmamız gerekir. Bu nedenle termostat bir fana bağlanır. Sıcak aylarda evinizi düşünün. Serin tutmak için soğutma fanı açarsınız. Aynısı elektrik panoları için de geçerlidir. Sıcak ortamlarda panonun soğutulması gerekir.

Öte yandan, ısıtma ve çevresinde çok fazla nem olmayan soğuk binalarda, bileşenleri kuru ve nemsiz tutmak için sıcaklık gerekecektir. Bu durumda da termostatlar bir ısıtıcıya bağlanır. Şimdi de soğuk aylarda evinizi düşünün. Ortamı sıcak tutmak ve nemi gidermek için ısıtma sistemine ihtiyacınız vardır. Benzer şekilde soğuk ortamlarda da panonun ısıtılması gerekecektir.

Özetle bir pano termostatı, muhafaza içinde güvenli bir çalışma sıcaklığı sağlamak; yoğunlaşma, neme ve donmaya karşı elektriksel cihazları korumak için bir ısıtma veya soğutma cihazı ile ortaklaşa çalışır.

Pano Termostatı Nasıl Çalışır?

Pano termostatının uygulamaya bağlı olarak normalde açık veya normalde kapalı modelleri vardır. Soğutma uygulaması için - sıcaklık yüksek olduğunda fanı açmak ve - muhafaza sıcaklığını azaltmak için, normalde açık kontaklı model kullanılır. Sıcaklık yükseldiğinde, sıcaklık ayar noktasının üzerine çıktığında kontak kapanacaktır. Bu, fanın çalışmasını sağlayacaktır.

Bir ısıtma uygulaması için - sıcaklık düşük olduğunda bir ısıtıcıyı çalıştırmak - ve muhafaza sıcaklığını arttırmak için, normalde kapalı kontaklı model kullanılır. Sıcaklık yükseldiğinde, sıcaklık ayar noktasının üzerine çıktığında kontak açılacaktır. Bu, daha sonra ısıtıcıyı devre dışı bırakır.

Pano Termostatının Avantajları

  • Sıcaklık kontrolü yapılarak pano içi cihazların ömrü artırılır.
  • Nemin oluşması engellenerek cihazlardaki korozyon önlenir.
  • Fanın sadece sıcaklık değerleri aşıldığında kullanılması sağlanarak enerji tasarrufu yapılabilir.
  • Fan daha az çalıştırılarak, kontrol panelinize giren tüm toz ve pislikleri yakalayan fan filtresi çabuk dolmayacaktır. Endişe etmeniz gereken daha az bakım kesintisi ve yedek filtre malzemesi maliyetiniz olacaktır.
  • Enerjiden, paradan, zamandan tasarruf edebilirsiniz.