CHINT
KAPAT

Darbe Akım Anahtarı Nedir? Nasıl Çalışır? Nerelerde Kullanılır?

Darbe Akım Anahtarı Nedir ?

Darbe akım anahtarı sistemlerde çalıştırılmak istenen herhangi bir yükün, cihazın bobin uçlarına  ( A1-A2 ) uygulanan darbe gerilimi ile birlikte devreye alınabilmesi için kullanılan bir devre elemanıdır. Darbe akım anahtarının bobin uçlarına darbe gerilimi genelde liht butonlar ya da  push butonlar ile uygulanır. Kompakt ve din rayına montaj edilebilir özelliği sayesinde elektrik panolarına ve sigorta kutularına kolay montaj edilebilir.

Bir darbe akım anahtarı aşağıdaki gibi görünmektedir.

A1-A2 Terminalleri

Bobin ( Kumanda ) geriliminin uygulandığı girişlerdir. Bobin çalışma gerilimi  darbe akım anahtarı kontaklarının konum değiştirebilmesi için bobin uçlarına ( A1-A2 )  uygulanması gereken darbe gerilim değeridir. Darbe gerilim değeri bobin uçlarına ( A1-A2 )  en az 50 milisaniye boyunca  uygulanmalıdır. Darbe akım anahtarları aşağıdaki gibi AC ve DC olmak üzere farklı bobin ( kumanda ) çalışma gerilimli olarak üretilmektedir.  

AC ( 12-380 ) V ve DC ( 6-220 ) V

1-2 Numaralı Terminaller

Faz giriş çıkış terminalleridir. Çalıştırılmak istenen yük bu terminaller üzerinden enerjilenir.

Otomatik-Manuel Mod Anahtarı

Cihazın çalışma modunun ayarlandığı anahtardır. Bu anahtar üzerinden cihaz otomatik ya da manuel moda ayarlanabilir

Kurma Kolu

Cihaz manuel modda çalıştırıldığı zaman cihazın kontakları bu kurma kolu ile kapalı ya da açık konuma alınabilir.

Çalışma Prensibi

Darbe akım anahtarının kontakları bobin uçlarına uygulanan anlık bir darbe gerilimi ile birlikte konum değiştirir. Normalde açık olan kontaklar darbe akım anahtarı bobininin  darbe gerilimi ile tetiklenmesiyle  birlikte kapanır. Bobin uçlarına tekrar bir darbe gerilimi uygulanmasıyla birlikte açık olan kontaklar tekrar konum değiştirerek açılır.

Bobin uçlarına uygulanan her bir darbe gerilimi ile birlikte darbe akım anahtarlarının kontakları konum değiştirmeye yani açık ise kapanmaya kapalı ise açılmaya devam eder.

Kullanım Alanları

Darbe akım anahtarları genel olarak konut, ofisler ve fabrikalarda kullanılmaktadır. Aşağıda iki örnek kullanım uygulamasından bahsedilmiştir.

Aydınlatma Uygulamalarında

İş yerlerinde, hastanelerde ya da fabrikalarda uzun bir koridorda kullanılan aydınlatma gruplarının çalıştırılması uygulamasında darbe akım anahtarları kullanılabilir. Bu işlem için koridorun başında ve sonunda liht anahtarlar kullanılır. Bu anahtarlar üzerinden darbe akım anahtarı bobin girişlerine ( A1-A2 ) darbe gerilimi uygulanır.

Bobinlere uygulanan darbe gerilimi ile darbe akım anahtarının açık kontakları kapanır ve cihazın kapanan kontakları üzerinden aydınlatma grupları enerjilenir. Koridorun sonundaki liht anahtar ile tekrar darbe akım anahtarının bobin uçlarına darbe gerilimi uygulanması ile birlikte , cihazın kontakları açılır ve aydınlatma grubunun enerjisi kesilir.

Uzun bir koridorda kullanılacak olan aydınlatma grubunun darbe akım anahtarları ile  kontrol edilebilir olması , her bir liht anahtardan çalıştırılmak istenen aydınlatma grubuna kablo çekilmesinin önüne geçecek ve kablodan tasarruf edilmesini sağlayacaktır.

Hastane Uygulamalarında

Hastanelerde hemşire çağırma sistemlerinde darbe akım anahtarları kullanılabilmektedir. Hasta ya da  hasta yakını odanın rahat bir bölümünde bulunan hemşire çağırma butonu ile darbe akım anahtarının bobin uçlarına darbe gerilimi uyguladığı zaman alarm sistemi devreye alınır. Alarmı alan hemşire yanı başında bulunan buton ile tekrar darbe akım anahtarının bobin uçlarına darbe gerilimi uygulamasıyla birlikte cihazın kontakları açılır ve alarm sistemi devre dışı bırakılır.