CHINT
KAPAT

B Tipi Otomatik Sigorta Nedir? Nasıl Çalışır?

Otomatik sigortalar elektrik tesisatlarının en önemli elemanlarından biridir. Koruma görevi sunan bu cihazlar tiplerine göre ayrılmaktadır.

B tipi otomatik sigorta nedir?

B tipi otomatik sigorta nominal akımın 1,13 ve 1,45 katı arasında aşırı akıma maruz kalması durumunda termik, 3 ve 5 katı kadar kısa devre akımına maruz kalması durumunda ise manyetik açma yapan koruma elemanıdır.

Hızlı karakterli olarak bilinen B tipi sigortalar genellikle konutlarda ve ticari binalarda, ilk çalışma anında aşırı akımların oluşmadığı aydınlatma ve priz hatlarının kablo korunmasında kullanılır.

B tipi sigortaların görevi elektrik devrelerinde meydana gelebilecek kısa devre ve aşırı akıma karşı termik-manyetik koruma sağlayarak cihazların hasar görmesini engellemektir. Aynı zamanda ayırma işlemini gerçekleştirdikleri için yük ile devreyi izole etme işlevini de üstlenir.

125A’e kadar üretilen B tipi sigortalar 1, 2, 3, 4, 1+N, 3+N kutup sayılarına sahip olabilir. Kesme kapasitesi olarak ise 4,5; 6; 10 kA gibi farklı seviyelere sahip olabilir.

 

B tipi otomatik sigorta nasıl çalışır?

B tipi sigorta tesisatlarda oluşacak aşırı akımların ve kısa devrelerin derecesine göre açma yapma kararını verir. Eğer tesisatta oluşan akım tehlikeli seviyelere ulaşmışsa sigorta bunu algılar ve yük ile kaynağı birbirinden ayırır.

Bunu tam olarak nasıl yaptığını anlayabilmemiz için termik ve manyetik açmanın ne olduğunu bilmemiz gerekir.

Termik açma: Sigorta içerisindeki bimetalin ısınmasını baz alarak devrenin açılmasını sağlayan açma biçimidir. Termik açmada aşırı akımın seviyesi çok yüksek değildir.

Manyetik açma: Sigortanın içerisindeki bobinin elektromanyetik alanındaki değişimi göz önünde bulundurarak devrenin açılmasını sağlayan açma biçimidir. Manyetik açmada aşırı akımın seviyesi anlıktır ve çok yüksektir.

B tipi otomatik sigortaların özellikleri

B tipi sigortalar, elektrik güvenliği için önemli bir bileşendir. En önemli özellikleri ise şunlardır:

Kısa devre koruması: B tipi otomatik sigorta, kısa devre olaylarında hızlı bir şekilde devreyi keser ve elektronik ekipmanların zarar görmesini önler.

Termal koruma: Bu tür sigorta, aşırı yüklenmelerde termal koruma sağlar ve devreyi keserek aşırı ısınmayı önler.

Kullanım kolaylığı: Bu tip sigortalar, otomatik kesme özelliği sayesinde kullanımı kolaydır ve insan müdahalesine ihtiyaç duymazlar.

Geniş kullanım alanı: B tipi otomatik sigortalar, endüstriyel uygulamalarda, evlerde, ofislerde, vb. kullanılabilirler.

Yüksek güvenlik: Bu tür sigortalar, insanları ve ekipmanları korumak için tasarlanmıştır ve yüksek güvenlik seviyesi sunarlar.

Daha yüksek kesme kapasitesi: B tipi otomatik sigortalar, yüksek kesme kapasitesine sahiptir ve büyük yüklerde bile hızlı bir şekilde devreyi keserler.

Tekrar devreye alınabilme: B tip otomatlar açma yapmaları durumunda üzerlerinde bulunan mandal sayesinde kolaylıkla tekrar devreye alınabilirler.

Yerden kazanç: B tipi sigortalar kompakt boyutları ile tüm elektriksel uygulamalarda kullanılabilir ve pano içerisinde fazla yer kaplamazlar.